+36 70 251 9598

2019.02.17 Donát
Fel

A multivitaminok jótékony hatása rákos betegeknél

A szervezetnek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy megfelelően működjön, melyek többsége megtalálható az élelmiszerekben, de folyékony vagy kapszula formájában is elérhető a boltokban. A vitaminok hozzásegítik a szervezetet ahhoz, hogy felhasználja az ételekből szerzett energiát.

Aki kiegyensúlyozottan táplálkozik, az számos vitamint és ásványi anyagot juttat a szervezetébe. Viszont meglehetősen nehéz azoknak kiegyensúlyozottan táplálkozni, akiket daganatos megbetegedéssel kezelnek, különösen ha a kezelések hosszú ideig tartó mellékhatásokkal járnak. Ebben az esetben az orvos vagy a dietetikus tud ajánlani naponta szedhető multivitamint.

A hetekig tartó, korlátozott élelmiszerbevitel a vitaminok és ásványi anyagok hiányához vezethet.

A vitaminok és különböző táplálékkiegészítők alkalmazása előtt daganatos betegként mindenképpen szükséges orvossal konzultálni elöljáróban. Sok rákkal küzdő beteg nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és más táplálékkiegészítőt visz be a szervezetébe, hogy erősítse az immunrendszerét, vagy akár azért, hogy elpusztítsa a rákos sejteket. Viszont néhány ilyen anyag káros lehet , főleg, ha nagy dózisban jut be a szervezetbe. Valójában néhány vitamin és ásványi anyag nagy mennyiségű szedése csökkentheti a sugárkezelés és kemoterápia hatékonyságát.

Amennyiben az onkológus beleegyezik a vitaminok szedésébe a kezelések alatt is, a legjobb, ha a napi ajánlott vitamin mennyiséget nem lépi túl és olyat szed, ami nem tartalmaz vasat (amennyiben az orvosa mást nem javasol).

Megosztás

Nincs hozzászólás

Írjon hozzászólást