+36 70 251 9598

2019.02.17 Donát
Fel

Kerülendő alapanyagok daganatos betegek körében

A daganatos betegek étkezési szokásait javasolt megváltoztatni, hiszen a gyógyulást elősegíthetik a gondosan megválogatott alapanyagok, megfelelő környezetben elkészített ételek. Az ismeretlen hozzávalók és elkészítési módok, körülmények miatt a rákos betegeknek javasolt, hogy otthon készült ételeket fogyasszanak, amikről tudják, hogy milyen alapanyagok kerültek bele az ételekbe, valamint, hogy az alkotóelemek milyen forrásból származnak.

Alapvetően kerülendő főzési módszer a grillezés, sütés, helyette inkább alkalmazandó a párolás, főzés. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben van rá lehetőség, jobb, ha az alapanyagok organikus gazdálkodásból származnak.

Vannak olyan nyersanyagok, melyek nem ajánlottak azoknak, akik daganatos megbetegedéssel küzdenek, hiszen baktériummal lehetnek fertőzöttek.

Ezeket az alapanyagokat érdemesebb kihagyni a bevásárlások alkalmával:

  • Vörös húsok és feldolgozott húskészítmények, mint a szalonna, a kolbász vagy a virsli. Általában véve elmondható, hogy ha hús kerül az asztalra, akkor a rákos betegnek semmiképpen nem javasolt nyersen elfogyasztania ezeket, legyen szó akár szárnyas húsokról vagy halfélékről. A füstölt halak kifejezetten nem ajánlottak.
  • Finomított só lehetőség szerint ne kerüljön sem az asztalra, sem pedig az ételekbe, mivel ezek a fajta zsírok tönkreteszik a vörösvértestek elektromos töltését, így azok összeragadnak. Amennyiben ez történik, a vörösvérsejtek nem jutnak elég oxigénhez, ami a rákos sejtek gyarapodásához vezethet.
  • A többszörösen telített olajok szintén a javasolt tiltólistásak körébe esnek. Ilyen például a kukoricaolaj, mely széles körben fellelhető a boltok polcain. Általánosságban elmondható, hogy a forró olajban sütés kerülése tanácsolt.
  • A cukor sem tanácsoltak fogyasztásra daganatos betegeknél, ez ugyanis táplálja a rákos sejteket, valamint befolyásolja az immunrendszert. Sajnálatos módon a méz ugyanezen kategóriába tartozik, annyi különbséggel, hogy antioxidánsokat tartalmaz. Amennyiben a beteg mindenképpen édes ízre vágyik és nincs a közelben Stevia, akkor kis mennyiségben javasolt a méz.
  • A finomított gabonafélék, mint a fehérliszt, szintén a kerülendő alapanyagok közé tartoznak. Ez maga után vonja, hogy mivel a tésztafélék és pékáruk nagy többsége fehérlisztből készül, ezeket sem ajánlatos fogyasztani.

Nincs hozzászólás

Írjon hozzászólást