+36 70 251 9598

2019.02.17 Donát
Fel

Mi az a B17 vitamin?

A B17 vitamin, más néven laetril egy amigdalinból származó kémiai vegyület. A természetben a mandulában, a sárgabarack és az őszibarack magjában található. Sok esetben a rák gyógyítására alkalmazzák, azonban ezen okból történő felhasználása erősen ellentmondásos, ugyanis mióta ilyen célból alkamzazzák a B17 vitamint, vagyis az 1970-es évek közepétől, egy tanulmány sem tudta bebizonyítani, hogy a laetril hatásos lenne a rák kezelésében.

Története

Az oroszok először 1845-ben használták az amigdalint a rák kezelésére. Az 1920-as évek elején egy Ernst. T. Krebs nevű kaliforniai ovros kezdte használni az amigdalint, hogy kezelje a daganatos betegeit, de az általa készített tabletták mérgezőnek bizonyultak. Fia, a biokémikus Ernst. T. Krebs Jr. feltalált egy kémiailag módosított amigdalint, amit 1952-ben elnevezett laetrilnek. Apa és fia karöltve promótálták a leatrilt, mely célzottan támadja a rákos sejteket.

Elméletek/Spekulációk

A fiatalabb Krebs első elmélete az volt, hogy a rákot a B17 vitamin hiánya okozza és azt állította, hogy a laetril a hiányzó B17 vitamin. Elméletét követve a B17 hívei úgy tartják, hogy a B17 vitamin nem csupán a rák kezelésére alkalmas, de megelőzésére is. A laetrillel történő rákkezeléshez hozzátartozik a speciális diéta, a nagy dózisú vitamin bevitel és a hetekig tartó injekciós és az azt követő gyógyszeres kúra.

Tévhitek

Az Amerikai Rák Szövetség álláspontja szerint a leatril nem vitamin, ugyanis nem illik bele a vitaminok tudományos meghatározásába, miszerint nem esszenciális az egészség elérésében vagy megtartásában. Továbbá az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézetnek nincs tudomása semmilyen klinikai leatril vizsgálatról, a jelentések pedig nem nyújtanak elengedő bizonyítékot arra, hogy a leatril hatásosnak bizonyulna a rák kezelésében.

Megfontolás

A leatril hívei 1970 óta igyekeznek megkapni az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal jóváhagyását, de eddig mindig visszautasította a kérvényt, hogy embereken végezzenek vizsgálatokat.

Figyelmeztetés

Az az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal úgy írja le a leatrilt, mint egy mérgező hatású terméket, mely nem mutat semmilyen hatást a daganatok kezelésére.A leatril cianidot tartalmaz, melyet a leatril hívei rákellenes szernek tartanak, viszont a leatril tabletták cianid-mérgezéshez köthetők, aminek mellékhatásai a fejfájás, szédülés, hányinger, láz, zavartság, oxigénhiány, alacsony vérnyomás, ideg- és májkárosodás. A nyersen fogyasztott mandula, répa, zeller, barack és babcsíra súlyosbíthatja ezeket a tüneteket. Az Amerikai Rák Szövetség szerint a leatril kezelés okozta cianid toxicitás néhány esetben halálhoz is vezetett.

Megosztás

Nincs hozzászólás

Írjon hozzászólást