+36 70 251 9598

2019.02.17 Donát
Fel

Miért mellőzendő a cukor?

A cukor a modern étrend legrosszabb összetevője. Káros hatással lehet az anyagcserére és hozzájárulhat számos betegség kialakulásához. Az alább felsorolt okok miatt jobb, ha kiiktatja a cukrot az étkezéseiből.

  1. A cukor nem tartalmaz alapvető tápanyagot és rossz hatással van a fogak állapotára

A cukor rengeteg kalóriát tartalmaz, viszont egyáltalán nem tartalmaz alapvető tápanyagot, ezért is hívják üres kalóriának. Nincs benne sem fehérje, sem esszenciális zsír, sem vitamin vagy ásványi anyag, kizárólag energia.

  1. A hozzáadott cukornak magas a fruktóztartalma, ami túlterhelheti a májat

Ahhoz, hogy megértsük, hogy miért olyan káros a cukor, meg kell értenünk, hogy miből is van. Mielőtt a cukor bekerül a véráramba az emésztőrendszerből, két egyszerű cukorra bomlik fel: glükózra és fruktózra. A glükóz minden élő sejtben megtalálható, ha a nem visszük be étellel, akkor a szervezetünk megtermeli magának. A fruktóz ezzel szemben más. A szervezetünk nem termeli jelentős mennyiségben és nincs is fiziológiai szükség rá.

A fruktóz csak a májban metabolizálódik számottevő mennyiségben. Ez nem probléma, ha kis mennyiségben juttatjuk be a szervezetbe (főleg gyümölcsökből) vagy testmozgás után. Ebben az esetben a fruktóz glikogénné alakul és a májban raktározódik, amíg szükségünk nem lesz rá. Abban az esetben viszont, ha a máj glikogénraktárai telítődnek, akkor a sok fruktóz túlterheli a májat és arra kényszeríti, hogy zsírrá alakítsa. A nagy mennyiségű cukorfogyasztás ezáltal a máj elzsírosodásához vezethet, ami számos komoly problémát okozhat. Ez viszont nem vonatkozik a gyümölcsökre. Valamint ez a folyamat egyénenként is eltérő. Az egészséges és aktív emberek szervezete jobban tolerálja a több cukrot.

  1. A cukor inzulinrezisztenciát okozhat, ami lépcsőfok a cukorbetegség felé

Az inzulin nagyon fontos hormon a szervezetben. Lehetővé teszi a glükóznak a sejtekbe való jutását a véráramból és arra sarkallja a sejteket, hogy zsír helyett glükózt égessenek el. A túl sok glükóz a vérben meglehetősen mérgező és az egyik kiváltó oka a cukorbetegség egyik komplikációjának, például a vakságnak. Az egyik jellemzője a nyugati étrend által okozott anyagcsere zavarnak, hogy az inzulin nem működik rendeltetésszerűen. A sejtek rezisztenssé válnak rá; ez inzulin rezisztenciaként ismert a köztudatban.

  1. A cukor rákot okozhat

A rák egyike a vezető halálokoknak világszerte, amit a sejtek ellenőrizhetetlen növekedése és szaporodása jellemzi. Az inzulin az egyik legfontosabb hormon, mely szabályozhatja ezt a fajta növekedést. Emiatt számos kutató úgy véli, hogy a folyamatosan megemelkedett inzulinszint hozzájárulhat a rák kialakulásához. Számos tanulmány kimutatta, hogy azok, akik sok cukrot esznek, nagyobb valószínűséggel lesznek daganatos betegek.

  1. A cukor megemeli a koleszterinszintet

Nagyon sokáig az emberek a telített zsírokat hibáztatták a szívbetegségek kialakulásáért, ami az egyik vezető halálok a világon. Kutatások kimutatták, hogy a nagy mennyiségű fruktóz megemelheti a vér glükóz- és inzulinszintjét, növelheti a has elhízását akár tíz hét alatt. Ezek a szívbetegségek leglényegesebb kockázati tényezői.

Nincs hozzászólás

Írjon hozzászólást