+36 70 251 9598

2019.02.17 Donát
Fel

Mi készíthető pitypangból?

A pitypang valószínűleg egyike a világ legismertebb virágainak a világon. A gyerekek körében kifejezetten közkedvelt, mivel koszorúkészítésre tökéletesen alkalmas. Talán azok nem kedvelik igazán, akiknek folyamatosan belerondít a szépen füvesített kertjébe, hiszen ez a kis szívós aranyszínű virág nem riad vissza még a permetszertől sem. Ennél azonban sokkal több is kihozható a pitypangból, hiszen számos dolog készíthető belőle.

A gyomnövénynek számító pitypangot évszázadok óta használják gyógynövényként, például a fertőzések kezelésére, valamint gyulladások csökkentésére, de a májproblémák helyreállításában is segítségül szolgálhat. Hashajtó hatása szintén ismert, az étvágy és az emésztés javításával egyetemben.

1. Tea

Amellett, hogy a pitypangból igen jóízű tea készíthető, tanulmányok kimutatták, hogy a virága, a levele és a gyökere is olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek rákellenes hatásúak lehetnek. Az eredmények azt mutatták, hogy a pitypang gyökerének kivonatából készült teának sikerült megölnie az agresszív hasnyálmirigyrákos sejteket anélkül, hogy az egészséges sejteket károsította volna. További kutatások egyelőre nem állnak rendelkezésre, de az egészségügyi szakemberek azt mondják, hogy javasolt napi egy csésze teát inni a pitypang virágából, leveléből vagy gyökeréből, megelőzés céljából. Ennek ellenére azt is javasolják, hogy beszéljen orvosával, mielőtt beiktatja a napi rutinjába ezt a teát.

2. Saláta

A pitypang levelét is össze lehet gyűjteni a réteken, nem csupán a virágot. A pitypang, vagy más nevén gyermekláncfű levelei nagyon szépen száradnak és utána fel lehet őket aprítani és hozzá lehet adni a szárított leveleket akár levesekhez, akár pörköltfélékhez, de salátához is, sőt, egy egész saláta alapként is fel lehet használni. Valamint meg is lehet pirítani és húsok mellé tálalni.

3. Olaj

Mivel a pitypang fájdalomcsillapító tulajdonsággal is rendelkezik, ezért nagyon hasznos bedörzsölni a fájó izomzatba a gyermekláncfűből készült olajat. De nem csupán olajat lehet belőle készíteni, hanem balzsamot is, amit kis tégelyekbe töltve akár magunkkal is vihetünk és kézkrémként is használhatjuk, mivel nagyon jól hidratálja is a bőrt.

Nincs hozzászólás

Írjon hozzászólást