+36 70 251 9598

2019.02.17 Donát
Fel

Tejtermékek, melyek nem javasoltak rákos betegeknek

A kálcium nagyon fontos tápanyag a csontok és a fogak egészségének megőrzésében, melynek fő forrásai a tejtermékek. A tejtermékek, mint a tej, joghurt vagy a sajt fehérjét, kálciumot, A és B12 vitamint, magnéziumot, foszfort, káliumot és cinket is tartalmaz. Ami a rák kockázatát illeti, a tejtermékeknél mind védő és káros hatásokat is kimutattak.

Összességében a bizonyított egészségügyi előnyei meghaladják a nem bizonyított károsító hatásait. A tej nagy valószínűséggel védhet a bélrák ellen és vannak arra utaló kutatások, hogy csökkenthetik a húgyhólyagrák kockázatát. Azonban korlátozottan vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a tejtermékek növelik a a prosztatarák kockázatát, valamint a sajtok növelik a bélrák kockázatát.

Arra sem találtak bizonyítékot, hogy szignifikáns összefüggés lenne a tejtermékek fogyasztása és a mellrák kialakulása között. A kálciumkiegészítők védelmet nyújthatnak a bélrák ellen, azonban a magas kálcium tartalmú értend prosztatarák kialakulásához vezethet.

Amennyiben tejtermék kerül az étrendbe, győződjön meg arról, hogy pasztörizálva vannak. A lágy sajtok semmiképpen nem javasoltak, valamint azok sem, melyek kéken erezettek, vagyis a brie, camambert, a kéksajt vagy a gorgonzola.

Az állati eredetű tejtermékek helyettesítése könnyedén lehetséges növényi eredetűekkel, mint például mandulatejjel vagy rizstejjel.

Nincs hozzászólás

Írjon hozzászólást