+36 70 251 9598

2019.02.17 Donát
Fel

Zöldségek, melyek jobb, ha nem kerülnek rákos betegeknek étrendjébe

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás segít abban, hogy a súlyunk megfelelő maradjon, valamint abban is segítségünkre szolgál, hogy csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát.

Vannak olyan élelmiszerek, melyek növelhetik a daganatos megbetegedések kockázatát, mint például a túlsózott ételek vagy a vörös húsok, valamint vannak olyanok, melyek csökkenthetik a kialakulásuknak a kockázatát, ilyenek például a zöldségek vagy a gyümölcsök.

A gyümölcsök és a zöldségek a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges étrend alapvető hozzávalói, hiszen tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint meglehetősen magas a rosttartalmuk és viszonylag alacsony a kalóriatartalmuk. Azonban vannak olyan zöldségek, melyek fogyasztása nem, vagy nagy körültekintéssel ajánlott rákos betegek esetében.

Azt nem lehet elégszer hangoztatni, hogy a zöldségeket semmiképpen nem szabad mosatlanul fogyasztani, főleg rákos betegnek, de egyáltalán nem javasolt az egészséges szervezetnek sem. A mosatlan zöldségek felülete tele lehet baktériumokkal és vegyszerekkel, amiknek káros hatásai lehetnek a szervezetre.

Főleg az olyan zöldségeket javasolt nagyon alaposan megmosni, amik levelesek, hiszen a levelek között ezek a bakrétiumok és vegyszerek még inkább megbújhatnak, ezért ezeket a leveles zöldségeket, mint például a káposztafélék, érdemes nagyon gondosan megtisztítani fogyasztás előtt. Rákos betegeknek a nyers zöldségek fogyasztása egyébként sem kifejezetten javasolt.

A megrepedezett vagy sérült zöldségek is jobb, ha nem kerülnek daganatos betegek tányérjára, hiszen a repedésekben számos kórokozó megtelepedhetett, ami szintén rossz hatással lehet az már eleve nem túl erős immunrendszer számára. Vannak olyan tanulmányok, melyek nem javasolják a nyers csírák fogyasztását sem azok számára, akiknek daganatos megbetegedésük van.

Megosztás

Nincs hozzászólás

Írjon hozzászólást