+36 70 251 9598

2019.02.17 Donát
Fel

A pozitív gondolatok ereje, avagy a rák lelki okai

Az életének bizonyos szakaszában, szakaszaiban mindenki stresszesnek érzni magát. Kis mértékben a stressz pozitv hatású lehet, hiszen javíthatja a teljesítményt vagy az éberséget. Hosszútávon azonban a stressz magas vérnyomást okozhat és lelki problémákhoz vezethet, akár szorongáshoz vagy depresszióhoz.

A stresszel teli események megváltoztathatják a a hormonok szintjét a szervezetben és befolyásolhatják az immunrendszert. Viszont arra nincs tökéletesen egyértelmű bizonyíték, hogy ez rákos megbetegedéshez is vezethet.

Azt sugalmazzák, hogy a stressz rákot okozhat, különösen mellrákot, de az ezzel kapcsolatos megerősítések igen gyenge lábakon állnak. Néhány tanulmány kapcsolatot talált a stressz és a rák kialakulása között, azonban ezek általában csak kis csoportokon végzett kutatások voltak, ahol alacsony volt a résztvevők száma, vagy megkértek daganatos betegséggel küzdő nőket, hogy idézzék fel, vajon stresszesek voltak-e, mielőtt mellrákkal diagnosztizálták volna őket, azonban ezek nem  megfelelő módjai a mérésnek.

A legtöbb tanulmány nem talált egyenes összefüggést a rák és stressz között, azonban közvetve mégis van kapcsolat. A stresszes helyzetek néha kevésbé egészséges döntések felé terelik az embert, mint például a dohányzás, a túlevés vagy az ivás felé. Ezek a tevékenységek pedig nagy valószínűséggel vezetnek rákos megbetegedések felé, így ebben a relációban a stressz közvetett módon növelheti a rák kockázatát.

Ennek ellenére számos ember vallja, hogy a stresszmentes élet, valamint a pozitív gondolkozásmód csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Sőt, abban is hisznek, hogy nem csupán csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának előfordulását, de akár le is győzhető a stresszmentes élettel, pozitív gondolatokkal a rák, erre azonban egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték.

Nincs hozzászólás

Írjon hozzászólást