+36 70 251 9598

2019.03.25 Irén, Írisz
Fel

Hány százalékban örökletes a méhnyakrák?

Különböző rák típusoknak különböző a kockázati faktora. Például az erős napsugárzásnak kitett fedetlen bőr a bőrrák kockázati tényezője. Vagy a dohányzás számos daganatos betegség rizikófaktora. Viszont attól, hogy van kockázati tényező, vagy akár több kockázati tényező, nem jelenti azt, hogy ki is alakul a megbetegedés.

Számos kockázati tényező növeli a méhnyakrák kialakulásának esélyét. Ezek nélkül viszont ritkán alakul ki a nőknél a ráknak ezen típusa. Viszont egyáltalán nem biztos, hogy azoknál a hölgyeknél, akiknél több kockázati összetevő is jelen van, kialakul a méhnyakrák.

Amikor egy nőnél kialakul a méhnyakrák, nem lehet a megjelenését kizárólag bizonyos kockázati tényezőkre fogni.

Vannak olyan rizikófaktorok, amiket el lehet kerülni, mint például a dohányzás vagy a humán papilloma vírus feztőzés, viszont vannak olyanok, amikre nem tudunk hatással lenni, mint például a kor vagy a családi anamnézis. Azonban a legjobb tudni minden kockázati tényezőről minden nőnek, hogy már a méhnyakrák korai szakaszában kimutassák a megbetegedést a rendszeres szűrővizsgálatok segítségével.

A HPV (humán papilloma vírus) fertőzés a méhnyakrák legfontosabb kockázati tényezője, aminek csoportjába több, mint 150 rokonvírus tartozik. Vannak alacsony rizikófaktorú és magas rizikófaktorú típusai a HPV-nek. Az orvosok úgy vélik, hogy a méhnyakrák kialakulásának előfeltétele a nőknél a HVP fertőzöttség.

A dohányzás szintén kockázati tényezőnek számít a méhnyakrák kialakulásában. Azon nők esélye a méhnyakrák kialakulására kétszer nagyobb, akik dohányoznak, mint azoké, akik nem. A dohányzás gyengíti az immunrendszert, ami így kevésbé hatékonyan tud a HVP fertőzés ellen védekezni. A legyengült immunrendszer, a zöldségben és gyümölcsökben szegény étrend, valamint a túlsúly is kockázati tényező lehet a méhnyakrák kialakulásában.

Azon nők esélye a méhnyakrák kialakulására kétszer nagyobb életük későbbi szakaszában, akik 17 éves koruk előtt hordták ki első gyermeküket, mint azoké, akik 25 éves koruk környékén, vagy azután estek teherbe.

Azok a nők, akik három, vagy annál több gyermeket hoztak világra, nagyobb az esélyuk a méhnyakrákra, de ennek okára még nem jött rá a tudomány.

A méhnyakrák bizonyos családokok belül is előfrdulhat nagyobb számban. Ha az édesanyánál, vagy a lánytestvérnél kialakult a méhnyakrák, akkor a gyereknek kétszer-háromszor nagyobb esélye van arra, hogy méhnyakrákos legyen, mintha a családban senkinek nem lett volna ilyen típusú rákbetegsége. Egyes kutatók úgy vélik, hogy bizonyos esetekben ez az örökletes hajlam okozza a méhnyakrák kialakulását, mivel ők kevésbé tudják felvenni a harcot a HPV fertőzéssel, mint mások.

Nincs hozzászólás

Írjon hozzászólást