+36 70 251 9598

2019.02.17 Donát
Fel

Mennyire széles körben szükséges tájékoztatni az ismerősöket a betegségről?

Amikor az orvosok tájékoztatják a daganatos megbetegedés diagnózisát a pácienssel, meglehetősen hamar felmerül a kérdés, hogy kikkel kellene megosztani a hírt. Természetesen minden esetben a beteg dönt arról, hogy meg szeretné-e tartani magának ezt az információt, vagy elmondja az egész világnak.

Segíthet, ha elkezd listát készíteni azokkal az Önhöz közel álló emberekkel, akikkel személyesen szeretne beszélni. Ezután összeír egy olyan listát, mely azon barátokat tartalmazza, akikkel viszonylag kevesebbet találkozik és egy másikat, amelyik a távolabbi ismerősöket foglalja magába.

A nagy többség először a házastársának vagy partnerének, aztán a családnak, majd végül a közeli barátoknak számol be arról, hogy rákos. Szükséges, hogy ismertesse gyerekeivel is a megbetegedés tényét, mely feltételezhetően nagyobb előkészületet igényel az életkoruktól függően.

Amennyiben aktív munkavállaló, gondolja át, hogy kik azok a kollégák, akikről szeretné, ha tudnák, hogy mi történik Önnel. Általában a munkatársak később szereznek tudomást a betegségről, mindazonáltal időnként szükséges, hogy a felettes vagy HR-es tudjon róla, hogy egészségügyi problémái vannak, abban az esetben, ha szünnapra lenne szüksége.

Különböző emberek különböző szintű információt igényelnek. Ha úgy dönt, hogy elmondja azoknak, akikkel együtt dolgozik, kezdje egy olyan emberrel, akiben megbízik és gondolják át, hogy biztosan szükséges-e másokat is ellátni ezzel az információval.

Azon emberek száma, akiknek a tudomására jut a daganatos megbetegedés minden esetben a beteg személyiségétől függ. Vannak olyan introvertált személyek, akik nem szívesen osztanak meg ilyen jellegű információt széles körben, mert vagy úgy gondolják, hogy ez az ő keresztjük és másnak nincs köze hozzá. Esetleg nem szeretnének nap mint nap szembesülni a sajnálkozó tekintetekkel, hiszen az emberek hajlamosak másként kezelni vagy akár elkerülni beteg társaikat, mert nem tudják, hogy mit kezdjenek a helyzettel, így maximum szűk körben tájékoztatják a hozzátartozókat, barátokat.

Vannak azonban olyan extrovertált daganatos betegek, akik megosztják a rákkal szemben vívott harcuk minden lépését nem csupán ismerőeikkel, de az egész világgal. Ezt blog, fórum, könyv formájában teszik, mert vagy úgy vélik, hogy ezzel erőt adhatnak sorstársaiknak, vagy csak úgy érzik, magukon könnyítenek azzal, hogy kiírják a bennük lévő érzéseket, a mindennapok küzdelmeit.

Bármelyik típushoz is tartozzon, a megosztás lelki megpróbáltatást jelent mind a betegnek, mind a családnak, barátoknak, így próbálja meg alaposan átgondolni döntését.

Nincs hozzászólás

Írjon hozzászólást