+36 70 251 9598

2019.02.17 Donát
Fel

Mindfulness meditáció jelentősége a rák kapcsán

Az elmúlt években megfigyelhető, hogy azok az emberek, akiket rákkal diagnosztizáltak, a hagyományos rákkezelések mellett kiegészítő kezeléseket is igénybe vesznek. Tény, hogy a tanulményok szerint, a rákos betegek mintegy fele használ valamilyen kiegészítő beavatkozást. A jó hír az, hogy ezek közül a beavatkozások közül néhány igencsak hasznos. Az egyik ilyen, amelyről kimutatták, hogy különösen hasznos a rákos betegek körében, a meditáció.

Mi is az a mindfulness meditáció?

A mindfulness meditáció, vagyis a tudatos jelenlét meditáció, magában foglalja a légzésre való összpontosítást, majd az elme figyelmét a jelenre tereli anélkül, hogy hagyná sodródni a múlton vagy a jövőn való aggódás felé. Ez segíti a mindennapi gondolatokból való kiszakadást és relaxálást idéz elő.

A tudatos jelenlét nagyon hasznosnak bizonyulhat a rákos betegek számára, akiknek nehéz lehet szembenézni a valósággal, ugyanis a mindfulness meditáció elemei magukba foglalják azt, hogy fogadjuk el a dolgokat olyannak, amilyenek, nézzünk szembe a nehéz helyzetekkel, ahelyett, hogy hátat fordítanánk nekik.

A mindfulness meditáció során gyakorolt érzelem-szabályozási stratégiák segítségével megelőzhető a jövőn való aggodalmaskodás és a múlton való rágódás, valamint lehetővé teszi a rákos betegeknek, hogy teljesebb életet éljenek a jelenben, attól függetlenül, hogy mi vár rájuk a jövőben.

Hogyan segít a mindfulness meditáció?

Kutatások kimutatták, hogy a tudatos jelenlét meditáció az alábbiak csökkentésében bizonyulhat hasznosnak:

  • szorongás
  • fáradtság
  • stressz
  • alvási problémák
  • vérnyomás

Amellett, hogy számos jótékony hatása van, a meditáció, ellentétben más kiegészítő terápiával, biztonságos.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a mindfulness meditáció nem csupán csökkenti a mellékhatásokat, a félelmet és kényelmetlenséget, amit a rákos kezelések okoznak, hanem még fokozza is a szervezet természetes küzdelmét a rákkal szemben.

Számos onkológiai központ is elkezdte már felismerni a kiegészítő kezelések előnyeit, mint például a mindfulness meditációét.

Nincs hozzászólás

Írjon hozzászólást