+36 70 251 9598

2019.02.17 Donát
Fel

Sugárterápia késői mellékhatásai

Sugárterápiás kezelés alatt és után nehéz lehet azon gondolkozni, hogy mi történhet a jövőben évek múlva. De a kezelés típusától és rák helyétől, a sugárkezelésnek lehetnek hosszútávú mellékhatásai.

Mindenképpen beszéljen az onkológusával a kezelés kapcsán felmerülhető, később jelentkező problémákat illetően. Ezek kevésbé gyakoriak, mint a rövidtávú mellékhatások, ettől függetlenül figyelembe kell venni őket, amikor sugárkezeléssel kapcsolatban dönt.

Kárt tehet a testben

A sugárkezelés károsíthatja a normális sejteket, és ennek a károsodásnak néha később hatásai lehetnek. Például a mellkas területére koncentrált sugárzás károsíthatja a tüdőt vagy a szivet. Ez néhány ember cselekvőképességét befolyásolhatja. A has vagy a medence környéki sugárkezelés problémát okozhat a bélben, a húgyhólyagban, a termékenységben, vagy akár szexuális rendellenességhez is vezethet. Bizonyos területeken a sugárkezelés a folyadék felhalmozódását eredményezheti.

Más daganatos megbetegedés kialakulásának kockázata

A sugárkezeléshez kapcsolódó hosszútávú probléma lehet, hogy megnövelheti egy második rák kialakulásának az esélyét évek múlva. Ennek az az oka, hogy a sugárkezelés az egészséges szövetekben is kárt okoz. A kockázat ugyan csekély, viszont valós.

A sugárzás és a rák közti kapcsolatot már sok évvel ezelőtt jegyezték a tanulmányok, különösen atombombát túléltek, sugárzásnak kitett munkások és sugárterápiával kezeltek körében. Például megállapították azon fiatal nőknél, akik mellkasi sugárkezelést kaptak Hodgkin-kór ellen, hogy náluk megnőtt a mellrák és más rák típusok kialakulásának kockázata. Ma már kevéssé használják ezt a módszert Hodgkin-kór kezelésére.

Néhány esetben a leukémia is múltbeli sugárkezelés hatására alakul ki. A leukémia kockázata a kezelést követő néhány évben nő, körülbelül a sugárterápia után 5-9 évvel csúcsosodik, majd lassan csökken. Néhány ráktípus a kezelés után jóval később alakul ki. A legtöbb a sugárkezelés utáni tíz évben jelentkezik, de vannak olyan típusok, melyeket a sugárterápia után 15, vagy akár még több évvel diagnosztizálnak.

Mindenképpen javasolt, hogy beszéljen az onkológusával a lehetséges hosszútávú mellékhatásokat illetően. Ez segít abban, hogy a lehető legtöbb információhoz jusson és tájékozott döntést tudjon hozni azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán belevág-e a kezelésbe, és ha igen, akkor milyen tünetek azok, amiket figyelnie kell magán és milyen utókezeléseket vehet igénybe.

Nincs hozzászólás

Írjon hozzászólást